Thuis leren

Onderwijs tijdens Corona

De maatregelen die genomen zijn in het onderwijs als gevolg van de Coronacrisis brengen voor veel middelbare scholieren nieuwe uitdagingen met zich mee. Het fysieke onderwijs is helaas niet meer mogelijk. Ondertussen hebben veel scholen (een deel van) het onderwijs online ingericht. Waar veel middelbare scholieren zich feilloos aanpassen aan deze nieuwe vorm van onderwijs, is het voor anderen een hele uitdaging om bij te blijven. Er wordt namelijk nog meer dan eerst een zekere mate van zelfstandigheid verwacht.

Eigen ervaring

Gelukkig kan ik hierover meepraten! Tijdens mijn tijd op de universiteit van Maastricht had ik gemiddeld ook maar 8 contacturen per week. Er werd verwacht dat je de rest, gemiddeld zo’n 32 uur, d.m.v. zelfstudie onder de knie kreeg. Dat vergt nogal wat discipline. Hieronder heb ik een aantal tips beschreven die het thuis leren een stuk makkelijker gaan maken.

Routine is key!

Het is ontzettend belangrijk om voor jezelf een routine aan te houden. Sta ’s morgens steeds op dezelfde tijd op en probeer ’s avonds ook steeds op dezelfde tijd naar bed te gaan. Ik stond bijvoorbeeld op dagen dat ik niet naar school hoefde standaard om 8 uur op. Net als bij het opstaan, helpt het om iedere dag op dezelfde tijd te beginnen met leren. Zo voorkom je dat jij je iedere dag naar het bureau moet slepen.

Neem genoeg pauzes

Leer niet te lang aan één stuk. Dit kan ik niet genoeg benadrukken. De maximale concentratieduur is bij de meeste personen niet langer dan 45 minuten. Probeer hier ook, net als bij het leren zelf, een routine aan te houden. Neem na de eerste 2 blokken van 45 minuten bijvoorbeeld steeds een kwartier pauze. Na het 3de blok van 45 minuten pak je een langere pauze van een half uur. Mij heeft het geholpen om af en toe even naar buiten te gaan om zo het hoofd weer even leeg te maken.

Herhaal, herhaal, herhaal!

Door de stof te herhalen die je al geleerd hebt onthoud je het veel beter. Neem af en toe een half uurtje de tijd om stof die je al geleerd hebt nogmaals door te nemen. Het vergt wat discipline, maar hier ga je geen spijt van krijgen. Probeer de stof eens op meerdere manieren te herhalen. In plaats van het alleen nog een keer te lezen, kun je ook proberen om het hardop aan jezelf uit te leggen. Op deze manier blijft de stof veel langer hangen.

Vertel je ouders wat je geleerd hebt

Bespreek de stof die je dezelfde dag geleerd heb eens met je ouders. Door het te bespreken met je ouders onthoud je de stof veel beter. Je wordt namelijk gedwongen om erover na te denken en het op een heldere manier uit te leggen. Daarnaast is het altijd leuk om vaders of moeders wat bij te brengen, toch?

Beste leerlingen,

Heel veel succes met het leren maar bovenal….ben verstandig in deze tijd!

Compare listings

Vergelijken